De trends en ontwikkelingen rondom SEA

De trends en ontwikkelingen rondom SEA

De online wereld ontwikkeld zich consistent en er word ook vaak gezegd dat je als online marketeer nooit klaar bent met studeren. SEA is een onderdeel van de online wereld dat ook steeds mee veranderd. In deze blog ga ik je vertellen welke ontwikkelingen er rondom SEA zijn die van belang zijn voor een succesvolle campagne.

De deelvraag die beantwoord zal worden in deze blog is, wat zij de trends en ontwikkelingen rondom SEA?

Ik ben iemand die de trends en ontwikkelingen rondom de online wereld heel erg in de gaten houd. Ik zal uitgebreid deskresearch doen en zal de informatie grondig analyseren om zo tot de juiste conclusies te komen. Alle bronnen die gebruikt worden kunnen terug gevonden worden in de blog.

Belangrijke trends voor een succesvolle SEA campagne

Automatisering

Automatisering is de grootste Pay-Per-Click  trend van 2020. Google  ontwikkelt zich constant op het gebied van machine learning en dit is in de laatste aantal jaren razend snel gegaan.

Er word verwacht dat deze ontwikkelingen de komend jaar nog harder zullen gaan dus wordt het als marketeer onmisbaar om hier niets mee te doen. Dit worden ook wel de jaren van de technische marketeer genoemd. Handmatige optimalisaties worden steeds minder het geven van zo veel mogelijk data aan het systeem neemt toe om zo alles automatisch te kunnen laten werken. Door je campagne te voorzien van data op het gebied van doelgroepen, extensies en demografie. Door je feed te optimaliseren kan het systeem deze elementen koppelen en hier op sturen.( MvH Media)

Binnen Search Engine Advertising zien we  dat de impact van artificial intelligence en machine learning binnen Google steeds belangrijker worden. Wie nu nog urenlang handmatig CPC biedingen aanpast, gaat het niet redden in 2020. Google automatiseert dit steeds beter en dit merk je ook aan alle nieuwe biedstrategieën die worden toegevoegd. Dit is gunstig, want dankzij automatisering kan je je meer focussen op de strategie en creativiteit in je account.

‘’Simpele taken laten uitvoeren door de computer, hier juichen we van. Als je hier in 2020 nog niet mee bezig bent, ga je achterlopen op concurrenten die dit wel omarmen.’’(Troost, W.)

Ik ben het niet helemaal eens met meneer Troost het is natuurlijk wel handige dat Google zoveel al automatisch doet. Zelf ben ik vaker tegen gekomen dat Google het niet helemaal goed doet en dat handmatig werken soms meer conversies op levert.

Zowel Google als Bing geeft de optie van automatische regels zetten. automatische regels houdt in dat je simpel regels kunt instellen, bijvoorbeeld: de gemiddelde rank moet minstens 2 zijn gedurende een periode, als dat niet zo is dan moet de bieding met 30 procent omhoog. Je kunt bepaalde variabelen ook combineren, bijvoorbeeld: als de kosten per conversie lager zijn dan een bepaald bedrag en de advertentie lager dan de vijfde positie wordt getoond dan moet de bieding worden verhoogd met 50 procent. Het is een zeer eenvoudige manier om de biedingen van grote hoeveelheden zoekwoorden te managen. Een logisch begin dus voor wie nog niet gestart is met SEA-automatisering.( Bleijendaal, J.)

Waarom is automatisering van belang voor SEA

De reden waarom dit relevant is voor SEA is, omdat Google dingen steeds meer automatiseert en het gaat vooral hard in de advertising. Google heeft de afgelopen jaren alleen maar automatische biedstrategieën geïntroduceerd en neemt hierdoor de controle weg bij de marketeer. Het is dan ook ven belang dat je als marketeer begrijpt hoe deze strategieën werken om zo de juiste resultaten te kunnen behalen.

Voice search

Voice search klinkt dan wel heel futuristisch klink, maar voice search is een functie die de  die de aankomende tijd veel gebruikt zal worden. De ontwikkelingen binnen de voice search en de apparaten die je hiervoor kan gebruiken worden steeds beter gemaakt  om die functionaliteit bruikbaarder te maken.  Wanneer iemand aan voice search denkt komen ze vaak op met Siri of Google Now, maar in de nabije toekomst zullen nog veel meer applicaties de kop opsteken. Google Home, Athom Homey en Amazon Echo zijn maar een paar van de programma’s die het praten tegen een digitaal toestel mogelijk maken. Het gaat steeds normaler aanvoelen om al je apparaten op commando te besturen. Veel  dingen zullen volledig op basis van voice werken, en dus een verlengstuk zijn op de programma’s die we al kennen. (dutchbleu)

Er wordt vaak gezegd dat voice search het nieuwe online zoeken wordt en dat men er niet meer omheen kan. In 2019 waren er 400.000 huishoudens die gebruik maakten van een voice search speaker. Volgens het PBL zijn er op dit moment zo’n zeven miljoen huishoudens in Nederland.  Dit komt neer op 5,7 procent van de huishoudens in Nederland die een smart speaker hebben. Niet alleen de smart speaker ondersteunt voice search, maar zook mobiele telefoons, tablets en zelfs auto’s ondersteunen dit nu. Het weglaten van het onderwerp smart speaker wil niet zeggen dat er geen gebruik wordt gemaakt van voice search. Maar de adoptie is nog niet zo groot als twee jaar geleden werd verwacht. (Mondria, S.)

Een van de belangrijkste gevolgen van voice search is dat de resultaten van gesproken zoekopdrachten eigenlijk de toppositie voor een bepaalde zoekopdracht alleen maar delen. Doordat de resultaten meestal hardop wordt voorgelezen, hebben consumenten de mogelijkheid niet om op de pagina met de zoekresultaten omlaag te scrollen. (Muras, A)

Muras, A zegt: “Als gesproken zoekopdrachten qua populariteit blijven groeien, zal dat voor de makers van content een heel belangrijk iets opleveren: er zal een immens hoge druk ontstaan om op de eerste positie bij de zoekresultaten te komen.” (Muras, A)

Waarom is voice search van belang voor SEA

Door de komst van voice search wordt het nog makkelijker voor mensen om op het internet te zoeken. Voor SEA is dit van belang omdat alleen de top posities worden voorgelezen aan de mensen. Dit betekent dat veel bedrijven op zoekwoorden met veel competitie  niet zullen ranken. Ook zullen belangrijke zoekwoorden veranderen, want mensen kpraten heel anders dan ze schrijven.

 

Mijn advies voor bedrijven

Voor de trend automatisering zou ik bedrijven aanraden om nog zoveel mogelijk handmatige je biedingen te controleren. Als een bedrijf dat SEA campagnes heeft lopen is het bijna onmogelijk om te ontkomen aan de automatisering van Google. Het is dan ook niet een slecht idee om bepaalde campagnes op een automatische biedstrategie te hebben lopen, maar dit moet wel een campagne zijn die een lange tijd handmatige is bediend.

Voor voice search zou ik bedrijven aanraden om hier in te investeren. De trendlijn laat zien dat voice search steeds meer wordt gebruikt. Door nu alle te investeren op voice search kun je voorlopen op je concurrentie.

 

Kansen en bedreigingen binnen deze trends

Automatisering

Kans : automatisering helpt veel bedrijven bij het besparen van tijd door google al je biedingen en optimalisatie te laten doen

Bedreiging: als marketeer heb je niet meer veel controle over je eigen campagnes en bepaalt Google een groot gedeelte.

Voice search  

Kans: voice search is nog nieuw en wordt steeds mee gebruikt. Hier kun je als bedrijf nu alvast op inspelen.

Bedreiging: bij voice search zullen alleen de top advertenties worden weergegeven. Wat inhoud dat het moeilijker wordt om gevonden te worden.

Conclusie

Als online marketeer ben je nooit uitgeleerd en moet studeren een hobby worden. In mij volgende blog zal ik in gaan op de meso en micro factoren rondom SEA ik zal deze onderwerpen grondig onderzoeken.

 

Mohamed Boyiri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnenlijst

Troost, W. (z.d.). Search Engine Advertising in 2020. Geraadpleegd op 29 september 2020, van https://2bfound.nl/blog/sea-trends/

Bleijendaal, J. (2017, 23 mei). SEA: de beste combinatie van mens en automatisering. Geraadpleegd op 29 september 2020, van https://www.emerce.nl/achtergrond/sea-beste-combinatie-mens-automatisering

MvH Media. (2020, 27 mei). SEA Trends 2020. Geraadpleegd van https://www.mvhmedia.nl/blog/sea/sea-trends-2020/

dutchbleu. (2019, 11 september). De trends in Search Engine Advertising (SEA). Geraadpleegd op 30 september 2020, van https://www.dutchblue.nl/de-trends-in-search-engine-advertising-sea/

Mondria, S. (2020, 8 juni). Google, kun je mij horen? Geraadpleegd op 30 september 2020, van https://www.marketingfacts.nl/berichten/google-kun-je-mij-horen

Muras, A. (z.d.). Voice Search! Wat is het en hoe kun je er je voordeel mee doen? Geraadpleegd op 30 september 2020, van https://business.trustedshops.nl/blog/voice-search-voordeel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *