Hoe zit SEA in elkaar?

Hoe zit SEA in elkaar?

SEA oftewel search engine advertising is voor heel veel bedrijven een manier om haar consumenten te bereiken en zo meer conversies te halen. Toch valt voor heel veel bedrijven SEA tegen, omdat het te veel kost en te weinig oplevert. In deze blog ga ik verschillende aspecten bespreken die belangrijk zijn om SEA campagnes zo succesvol mogelijk te maken.

De onderwerpen die besproken zullen worden in deze blog zijn:

 1. Hoe zet je een goede SEA campagne op?
 2. Welke biedstrategieën zijn er?
 3. Wat zijn de belangrijkste aspecten van SEA?

Zelf heb ik wel ervaring met SEA maar ik ben zeker geen expert. Ik zal uitgebreid deskresearch doen en zal de informatie grondig analyseren om zo tot de juiste conclusies te komen. Alle bronnen die gebruikt worden kunnen terug gevonden worden in de blog.

De definitie van SEA

Voordat we duiken in hoe SEA werkt en hoe je de beste resultaten moet halen gaan we eerst kijken naar wat SEA betekent en wat de essentie is van SEA.

Robbert van der Linde online marketeer heeft het volgende te zeggen over SEA: “SEA (Search Engine Advertising) is het adverteren in zoekmachines. De essentie van SEA is het matchen van een zoekopdracht (in een zoekmachine) aan een advertentie, welke doorlinkt naar de website van de adverteerder.” ( Robbert van der Linde, 2015 )

Volgens Eduard Blacquière Digital Marketing consultant betekent SEA: “ Zoekmachine-adverteren (SEA) is het inkopen van advertentieruimte boven en onder de natuurlijke zoekresultaten door in een veiling te bieden op zoektermen (keywords, zoekwoorden of trefwoorden) waarbij wordt afgerekend per klik (een afgeleverde bezoeker).”(Eduard Blacquière,2018)

Onderzoekers V.Abhishek & K. Hosanagar aan de Wharton School Philadelphia hebben het volgende te zeggen over de betekenis van SEA:   “Sponsored search or Search Engine Advertising (SEA) is a form of advertising on the internet where advertisers pay to appear alongside organic search results. The position of the ads is determined by an auction, where the bid by the advertiser is taken into consideration while computing the final position of the advertisement.” (V.Abhishek & K. Hosanagar,2008)

De verschillen en overeenkomsten

Wat de drie beschrijvingen hierboven met elkaar gemeen hebben is dat ze alle aangeven dat er betaalt wordt voor advertenties en dat SEA voor Search Engine Advertising staat. Het verschil tussen Robbert van der Linde en Eduard Blacquière is dat Robert de technische kant van SEA bespreekt hij vertelt dat je een zoekopdracht aan een advertentie linkt en dat dit weer is doorgelinkt aan de website. Eduard legt uit hoe SEA werkt je bepaalt zoekwoorden en daar ga je op bieden en je betaalt dan per klik. De onderzoekers V.Abhishek & K. Hosanagar leggen uit hoe  SEA werkt en dit hebben ze gemeen met Eduard. Ik ben van mening dat alle drie de betekenissen juist zijn, maar als ik SEA zelf zou moeten beschrijven dan zou ik zeggen SEA is het adverteren op specifieke zoekwoorden om zo je website tot de juiste consumenten te brengen.

Belangrijke begrippen

Voordat we verder gaan is het belangrijk om bepaalde begrippen uit te leggen zodat later in de blog als nog te volgen is. Ik zal drie begrippen uitleggen die belangrijk zijn voor SEA:

 1. CTR (click trough rate)
 2. CPC (cost per click )
 3. Conversie/conversieratio

Ctr (click trough rate)

Een verhouding tussen het aantal vertoningen en klikken. Dit geeft aan hoe vaak mensen op uw advertentie klikken nadat ze deze hebben bekeken. Doormiddel van de klikfrequentie (CTR) kan er gemeten worden hoe goed bepaalde zoekwoorden en advertenties presteren. (google agenda)

CPC (cost per click)

CPC (kosten per klik) betekent dat je betaalt voor elke keer dat er  geklikt wordt op je advertentie. Voor campagnes waarbij je  CPC-bieden gebruikt stel je zelf een maximumbod om zo ervoor te zorgen dat je geen onverwachte kosten krijgt . het princiepen van maximumbod is het hoogste bedrag dat je zelf bereid bent te betalen. (google agenda)

Conversie/conversieratio

Een conversie is een actie die wordt gedaan door iemand wanneer hij interactie met een advertentie heeft. Er zijn veel verschillende conversies dit bepaalt elk bedrijf voor zich zelf. Een e-commerce website kan als conversie hebben dat er een aankoop gedaan word, maar een blog kan als conversie hebben dat er wordt ingeschreven voor een nieuwsbrief. Het conversieratio is een gemiddeld aantal conversies per advertentie-interactie, uitgedrukt als percentage. Het kan ook zij het aantal mensen dat een aankoop doet na op een advertentie geklikt te hebben. (google agenda)

Hoe zet je een goede SEA campagne op?

Google heeft een marktaandeel van 95 procent het bedrijf is de zoekmachine met het meeste bereik. Maar naast een groot bereik, is de concurrentie ook heel hoog. Door een toenemende concurrentie wordt het steeds belangrijker om relevante en geoptimaliseerde campagnes op te zetten.

Het bepalen van zoekwoorden

Het is heel belangrijk om relevante zoekwoorden te vinden en een lijst te maken van deze zoekwoorden. Het startpunt voor het ontdekken van nieuwe zoekwoorden is de Google Ads Zoekwoordenplanner.

Als een zoekwoord minder dan duizend zoekopdrachten per maand oplevert is dit volgens Hans niet interessant. Alle zoekwoorden die vergelijkbaar zijn met elkaar kun je indelen in verschillende groepen. Dit doe je zodat je later campagnes sneller kunt opzetten. Het voorbeeld dat Hans gaf is : “Stel je verkoopt schoenen van Adidas, dan vormen zoekwoorden als Adidas schoenen, Adidas sneakers en Adidas Superstar één groep.”( Reijnen, H. 2019)

Structureren van je campagnes

Hans adviseert dat je niet direct via Google Ads SEA-campagnes gaat aanmaken, maar dat je dit doet via een app Google Ads Editor. Hij beweert dat :“Dit gaat sneller en je kunt offline werken, waardoor je de campagne eerst kunt controleren voordat je het live zet en het geld kost.”

Meestal heb je een account met één of meerdere campagnes. Waarbij een campagne één of meerdere advertentiegroepen heeft. Een advertentiegroep bestaat uit één of meerdere advertenties. De tip die hans geeft is dat je probeert vergelijkbare zoekwoorden probeert toe te voegen aan de campagne. ( Reijnen, H. 2019)

Advertenties maken

Na het bepalen van je zoekwoorden en het opzetten van de structuur zodat de juiste advertenties bij de juiste zoekwoorden worden getoond. Nu is het tijd om de advertenties te maken.

Er zijn strenge richtlijnen met betrekking tot de advertentieteksten. Volgens Hans zijn dit de best stappen die je kunt maken:

 • Gebruik het zoekwoord in de advertentie
 • Start belangrijke woorden met een hoofdletter
 • Sluit af met een call-to-action
 • Eindig de advertentie met een uitroepteken. Let wel: de advertentie mag maar één uitroepteken bevatten en deze mag niet gebruikt worden in de titel
 • Hanteer maximaal drie advertenties per advertentiegroep, zodat Google kan testen welke het beste werkt ( Reijnen, H. 2019)

Lanceren van je campagne

Het eerste wat je moet doen na het opzetten van een campagne is het dag budget bepalen. Dit is trouwens niet het maximale bedrag  wat je per dag wilt uitgeven, maar dit is het gemiddelde bedrag dat wordt uitgegeven . Hans zegt, “In de praktijk betekent dit dat er tot twintig procent meer uitgegeven kan worden. Wil je niet meer dan 120 euro per dag besteden aan Google Ads, dan moet je ervoor zorgen dat je dagbudget niet hoger dan 100 euro is” ( Reijnen, H. 2019)

Vervolgens moet je een biedstrategie kiezen her gaan we later in de blog verder op in en zal dit onderwerp uitgebreid besproken worden.

Meten is weten

Zodra je campagnes staan moet je je doelgroep gaan bereiken.  Het is dan ook belangrijk dat je conversies kan meten om bij te houden hoe je campagnes het doen. Je kunt je Google Ads account koppelen aan Google Analytics om zo alle data op het zelfde platform te hebben. De functie autotagging is heel belangrijk, omdat dit er voor zorgt dat je kunt achterhalen waar een gebruiker vandaan komt en wanneer deze op de advertentie heeft geklikt. ( Reijnen, H. 2019)

Welke biedstrategieën zijn er?

Een biedstrategie bepalen is heel moeilijk maar het is heel belangrijk om er voor te zorgen dat je de doelen behaalt die je wilt halen in dit gedeelte van de blog zal ik de verschillende biedstrategieën uitleggen. De biedstrategieën die besproken zullen worden zijn:

 1. Handmatige CPC
 2. Aantal conversies maximaliseren
 3. Klikken maximaliseren
 4. Doel CPA

Handmatige CPC

Met de handmatige CPC-biedmethode stel je biedingen in per zoekwoord. Deze methode van bieden wordt vaak in het begin gebruikt. Dit gebeurt aan het begin omdat het relatief makkelijk is om te leren en je kan handmatig je biedingen aanpassen. Veel bedrijven weten al aan het begin op welke doelgroep zij zich gaan richten . Zodra de eerste data binnenstroomt is het aangeraden om  over te stappen op een slimme biedstrategie. (Winkes, L. 2019)

Aantal conversies maximaliseren

Met conversie maximaliseren zeg je tegen google: ik wil zoveel mogelijk conversies voor het geld dat ik beschikbaar stel. Deze biedstrategie is vooral nuttig als je een vast budget hebt dat je uitgeeft aan je advertenties. Het is belangrijk om te realiseren dat je ook een Doel-CPA kunt selecteren. Dit houd in dat je zoveel mogelijk conversies wil gaan maken, maar wel tegen een minimum prijs die je wil betalen per unieke conversie. (Winkes, L. 2019)

Klikken maximaliseren

Deze methode is relevant voor bedrijven die zoveel mogelijk verkeer wil trekken naar je website. deze methode wordt vaak gebruiken tijdens een AB-test op een website om zo snel veel bezoekers en data te realiseren. Deze methode wordt ook veel gebruikt voor event pagina’s om zoveel mogelijk verkeer richting de pagina te sturen. Het doel van deze biedstrategie is om zoveel mogelijk mensen naar je website te leiden. Ook is deze biedstrategie een goede strategie voor blogs. (Winkes, L. 2019)

Doel CPA

Deze biedstrategie wordt vaak gebruikt op campagne-niveau, maar ook op adgroup-niveau om zo specifieker te zijn . bij deze biedstrategie geef je aan hoeveel je wil betalen per conversie. Google zal data gaan verzamelen en zal dan zelf naar het gestelde doel werken. Het is een goede methode om tegen het juiste bedrag conversies te genereren.

Al bedrijf moet je er wel voor zorgen dat google begrijpt wat een goede betaalbare conversie is. Dit doe je door meerdere advertenties te hebben per adgroup  en dan ga je voor minimaal 3 advertenties .Het is zeer belangrijk om zoveel mogelijk doelgroepen toe te voegen zodat googel genoeg data heeft om mee te werken. (Winkes, L. 2019)

Wat zijn de belangrijkste aspecten van SEA?

Door op Google te adverteren  kun je veel aandacht naar je website trekken maar conversies maken is het lastige. Alleen de beste en geoptimaliseerde advertenties leveren de gewenste conversies op. In dit gedeelte van de blog zullen we belangrijke aspecten bespreken van SEA.

Houd je aan de regels van Google

Het is belangrijk dat je als bedrijf je houd aan de regels die google heeft opgesteld. Uitroeptekens in titels zijn niet toegestaan. Het overmatig gebruik maken van hoofdletters en het niet na komen van beloftes word niet gewaardeerd door google. Als een bedrijf zich niet aan de regels houd dan komt de advertentie niet online totdat de advertentie weer aan de voorwaarden voldoet. Het is niet allen belangrijk dat google je advertentie goed vindt, maar je klanten ook. Zorg er voor dat je adverteert op de juiste zoekwoorden om zo de juiste klanten te bereiken.

Wees uniek

Er is heel veel concurrentie wanneer het aankomt op google advertising. Het is dan ook van groot belang dat je uniek bent en aan klanten laat zien wat jou anders maakt dan de concurrenten.  Noem de unique selling points van het bedrijf in de advertentie. Voorbeeld scherpe prijzen, gratis verzending, gratis sample en 24/7 open., zo springt je advertentie er echt uit.

Laat je einddoel zien

Wees zo relevant mogelijk en laat je klanten meteen zien welk probleem jij voor ze oplost. Wat veel bedrijven verkeerd doen is dat ze een vraag in de advertentie zetten. Het is beter om het einddoel te benoemen in de advertentie. Laat de klant meteen zien waar hij of zij naar zoekt om meer overtuigend te zijn.

Noem noemenswaardige nummers

Cijfers zijn heel overtuigend en nemen weinig ruimte in plaats deze dus in je advertenties.  Een mooi voorbeeld hiervan zijn de advertenties van Prijsvrij.nl. Zij geven in hun tekst aan dat klanten hun een beoordeling geven van een 9,0.  Een hoge beoordeling trekt mensen aan en zorgt voor positieve vervolg stappen. Er zijn veel meer getallen die je in advertenties kan plaatsen zoals scherpe prijzen, kortingen, openingstijden of bezoekersaantallen. Allemaal informatie die weinig ruimte inneemt, maar veel zegt voor klanten.

Call to action

Call to action is spoort klanten aan om te doen wat jij wil voeg dit daarom ook toe aan je advertenties. Die zorgt ervoor dat de klant direct wordt uitgenodigd om contact op te nemen of door te klikken naar jouw website. Door deze dingen te volgen krijg je een geoptimaliseerde advertentie.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken om succesvol te zijn in SEA moet je een goed onderzoek uitvoeren naar de verschillende zoekwoorden. Je moet de juiste biedstrategie toepassen en ervoor zorgen dat je de regels van google volgt zodat je advertentie niet wordt afgekeurd. Ook is het van belang dat je de advertentie zodanig inricht dat consumenten meteen zien dat jij het probleem kan oplossen dat zij hebben. Het belangrijkste wanneer het aankomt op SEA voor mij is het constant analyseren en optimaliseren van je advertentie. Dit ben ik helaas nog niet tegen gekomen in de bronnen die ik heb gebruikt. In de volgende blog zal ik een interview houden met een SEA expert die meer daglicht zal schijnen op dit onderwerp.

Auteur: Mohamed Boyiri

Bronnenlijst

Reijnen, H. (2019, 21 oktober). Google Ads: Zoekwoorden bepalen (deel 1/5). Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://www.mijnwebwinkel.nl/blog/google-ads-zoekwoorden-bepalen-deel-1

Winkes, L. (2019, 11 januari). Google Ads: de biedstrategieën en hun kenmerken. Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://www.frankwatching.com/archive/2019/01/10/google-ads-de-biedstrategieen-en-hun-kenmerken/

Reijnen, H. (2019a, 21 oktober). Google Ads: Structuur (deel 2/5). Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://www.mijnwebwinkel.nl/blog/google-ads-structuur-deel-2

Abhishek, V., & Hosanagar, K. (2007). Keyword Generation for Search Engine Advertising using Semantic Similarity between Terms. The Wharton School Philadelphia, 89–94. Geraadpleegd van http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.534.996&rep=rep1&type=pdf

Ensie. (2015, 18 maart). SEA – de betekenis volgens Robbert van der Linde. Geraadpleegd van https://www.ensie.nl/robbert-van-der-linde/sea#:%7E:text=SEA%20(Search%20Engine%20Advertising)%20is,vindbaar%20te%20zijn%20binnen%20zoekmachines.

Blacquière, E. (2018, 13 januari). Wat is SEA? Uitleg & definitie zoekmachine-adverteren. Geraadpleegd op september 2020, van https://www.edwords.nl/kennisbank/definitie/zoekmachine-adverteren-sea/

Reijnen, H. (2019a, 21 oktober). Google Ads: Advertenties (deel 3/5). Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://www.mijnwebwinkel.nl/blog/google-ads-advertenties-deel-3

Google Agenda. (z.d.). Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://accounts.google.com/ServiceLogin?service=cl&passive=1209600&osid=1&continue=https://calendar.google.com/calendar/r/week?eid%3DNWNqa2xrMThkdXFvMm5nZHFiOTUxZWtjMXUgbW9oYW1lZEBuZHVzMy5jb20%26ctok%3DbW9oYW1lZEBuZHVzMy5jb20%26pli%3D1&followup=https://calendar.google.com/calendar/r/week?eid%3DNWNqa2xrMThkdXFvMm5nZHFiOTUxZWtjMXUgbW9oYW1lZEBuZHVzMy5jb20%26ctok%3DbW9oYW1lZEBuZHVzMy5jb20%26pli%3D1&scc=1

7 Tips voor een succesvolle SEA-campagne – youvia. (2020, 19 februari). Geraadpleegd op 16 september 2020, van https://www.youvia.nl/blogs/post/zo-schrijf-je-een-succesvolle-sea-campagne#:%7E:text=Misschien%20heeft%20de%20concurrentie%20ook,te%20benoemen%20in%20de%20advertentie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *