Intern is waar SEA begint

Intern is waar SEA begint

Vorige week hebben we de macro factoren behandeld. Deze week ga ik het hebben over de belangrijkste micro factoren. Ik ga de micro factoren uitleggen aan de hand van een bedrijf. Het bedrijf dat ik ga gebruiken als voorbeeld is Leapp dit was mijn stagebedrijf.

De deelvragen die ik deze keer ga beantwoorden in de blog zijn:

  • Wat zijn de belangrijke interne factoren binnen een bedrijf voor een succesvolle SEA campagne.
  • Wat is de SEA strategie van Leapp.

Aan de hand van het bedrijf leapp zal ik de belangrijke interne factoren inbeeld brengen. Ik zal deskresearch uitvoeren en zal een groot gedeelte van de informatie hallen uit het interview dat ik heb gedaan met de SEA specialist.

Leapp is een bedrijf dat refurbished Apple producten verkoopt. Refurbished houd in dat een product wordt getest op meerdere punten en dat alle schade worden herstelt dat in het product wordt gevonden. Het bedrijf had 12 winkels over het hele land, maar door de corona crises zijn deze gesloten. Leapp heeft ook een webshop waar SEA een groot onderdeel van is. Ik zal aan de hand van dit mooie bedrijf deze blog verder uitbouwen.

Kennis is de weg naar een succesvolle SEA campagne

Kennis is macht, dit is een quote dat door veel mensen word gebruikt en ik ben het helemaal eens met de quote. Als we kijken naar SEA zijn er dingen die van belang om te weten voordat je een campagne begint en het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Ik ben vaak tegen gekomen dat mensen beginnen aan SEA zonder zich in te lezen of echt onderzoek te doen. Dit zorgt ervoor dat ze veel geld uitgeven aan campagnes die niet veel opleveren en in sommige gevallen leveren ze niks op.

Sebastiaan Brouwers marketing manager en SEA specialist bij Leapp zegt: Ik zou zeggen hoe het platform werkt en wat er nou gebeurt achter die cijfertjes. Hoe de velling in elkaar zit en begrijpen wat consumenten belangrijk vinden. Om er zo voor te zorgen dat je een succesvolle campagne hebt. Ik denk dat het niet super slim is om zonder die kennis aan de slag te gaan.

Ik ben het hellemaal eens met mijn stage begeleider. Deze kennis kun je als beginner allemaal leren door je Google ads certificaat te halen. Tijdens deze cursus leer je belangrijke begrippen en leer je de ins en outs van adverteren op Google.

Zoekwoorden onderzoek

Zoekwoorden is wanneer je gebruik maakt van verschillende tools om alle relevante zoektermen te achterhalen. Tijdens een zoekwoorden analyse ben je opzoek naar zoektermen die consumenten gebruiken in Google om je product of dienst te zoeken. Het resultaat van de zoekwoorden onderzoek is de bepaling van de moeilijkheidsgraad enerzijds en de waarde van een hoge ranking op het betreffende zoekwoord anderzijds. Zo kun je de juiste prioriteiten stellen voor je SEA activiteiten.

Short tail versus long tail zoektermen

Een zoekterm kan bestaan uit één of twee woorden of uit een langere combinatie van woorden. Dit verschil in korte versus langere zoekwoorden wordt ook wel genoemd “Short Tail” versus “Long Tail” zoektermen.

Wat zijn Short Tail zoektermen?

F.Krepel zegt : “De afbeelding hierna maakt het duidelijk. Short tail zoektermen zijn enkelvoudige woorden zoals ‘schoenen’ en ‘mannen schoenen’. Short tail zoektermen hebben een hoog volume, hoge kosten en hoge concurrentie en lagere kans op conversie (informatie aanvraag of bestelling). Het zwarte stuk van de curve omvat de short tail zoektermen. Short tail staat voor het kleine stukje van de ‘staart’ van deze grafiek.”

Wat zijn Long Tail zoektermen?

F.Krepel zegt : “Op de afzonderlijke long tail zoektermen wordt minder gezocht dan op een short tail zoekterm. Maar gezamenlijk staan deze zoektermen wel voor 70% van alle zoekopdrachten voor een product of dienst. Daar komt nog eens bij dat een long tail zoekterm meer kans heeft op conversie. Hoe specifieker de zoekterm, hoe hoger de kans op conversie. Daarnaast is er meestal minder concurrentie op long tail zoektermen omdat er minder zoekvolume op zit. Het is dus verstandig om je te richten op veel verschillende long tail zoektermen.”

Meneer krepel is van menig dat long tail zoekwoorden het meeste conversie leveren hier ben ik het mee eens. ook zegt hij dat je je hier op moet richten hier ben ik het niet mee eens ik ben vaak mensen tegen gekomen die veel meer waarde voor hun geïnvesteerd geld hebben gekregen van short tail zoekwoorden.

Leapp maakt vol gebruik van Google ads

SEA is een breed onderwerp alles wat te maken heeft met online adverteren op een zoekmachine valt hieroder. Leapp is een bedrijf dat vol gebruikt maakt van alle mogelijkheden van adverteren op een zoekmachine. Dit doen ze omdat de elektronica branche heel veel competitie heeft. Leapp valt dan wel onder de refurbished markt, maar hier wordt de competitie ook steeds meer.

Leapp maakt gebruik van de volgende soort SEA campagne:

  • Google shopping ads
  • Google search ads

Ik zal bij deze campagnes uitleggen waarom ze van belang zijn en hoe Leapp hier gebruik van maakt.

Google shopping ads

Google Shopping is een onderdeel van de zoekmachine Google waar producten met een afbeelding kunnen worden weergegeven. Je zou Google Shopping kunnen zien als een alternatief voor de vergelijkingswebsites zoals kieskeurig.nl en vergelijk.nl (Bloosem, B)

Leapp adverteert hier goed op waardoor ze boven aan de pagina komen te staan op belangrijke zoekwoorden. Google shopping ads hebben een hoog ctr veel mensen zoeken vaak niet verder wanneer ze de producten die ze zoeken boven aan vinden.

Google search ads

Google search is een van de meest gebruikte advertentie opties door bedrijven. Het levert veel verkeer op naar je website en veel bedrijven verdienen er dan ook veel aan. Het is van belang dat je eerst een goed zoekwoorden onderzoek uitvoert om zo tot goede zoektermen te komen die door je klanten worden gebruikt.

 

Leapp rankt goed bij het adverteren op Google search en heeft hier ook uitgebreide campagnes lopen. Er word bij dit bedrijf goed onderzocht welke termen er door de klant het meest worden gebruikt. Dit weet ik door dat ik stage heb gelopen bij Leapp en ik zelf heb mee gemaakt hoe ze te werk gaan.

Sterktes en zwaktes van Leapp

Leapp heeft al bedrijf veel sterktes, ze hebben alle kennis die nodig is voor een succesvolle campagne binnenshuis. Sebastiaan is een specialist in zijn vak en weet precies waar hij op in moet spelen. Er wordt goed onderzocht hoe dingen het beste gedaan kunnen worden wat tijd en geld bespaart op de langer termijn. Een zwakte van leapp is dat er op dit moment twee specialisten bij het bedrijf zitten en dit is wel aan de weinige kant voor een bedrijf dat zoveel aan marketing doet.

Mijn advies

Wat ik elke bedrijf zou adviseren is om haar marketing medewerkers constant te voorzien van de benodigde kennis. De online wereld stopt nooit met groeien en verandert ook constant en dit geld ook voor SEA. Ook raadt ik aan om goed voor onderzoek te doen om zo op langer termijn geld en tijd te besparen. Een goed zoekwoorden onderzoek is 70% van het werk en helpt heel erg bij het behalen van je doelen.

Mohamed boyiri

 

Bronnenlijst

Bloosem, B. (2020, 28 mei). Google Shopping: waarom je het in moet zetten. Geraadpleegd op 7 oktober 2020, van https://www.bloosem.nl/blog/google-shopping-waarom-je-het-in-moet-zetten/

Krepel, F. (z.d.). Zoekwoordenonderzoek van a tot z! Geraadpleegd op 7 oktober 2020, van https://www.saleswizard.nl/2018/04/zoekwoorden-onderzoek/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *