SEA door de ogen van een expert.

SEA door de ogen van een expert.

In deze blog gaan we via de ogen van een expert naar SEA kijken. Sebastiaan Brouwers is marketing manager bij leapp en is daar ook de SEA specialist. Hij heeft 6 jaar ervaring in het veld en heft bij veel bedrijven gewerkt. Sebastiaan was mijn stagebegeleider en een van mijn eerste leermeesters van het vak online marketing. Ik weet dat hij veel te bieden heeft en dat hij heel gepassioneerd is over zijn vak. Ik kan altijd bij hem terecht voor vragen of dilemma’s waar ik mee zit als het aankomt op online marketing.

De hoofdvraag die ik voor jullie wil beantwoorden in deze serie van blogs is hoe kan je het beste conversie percentage behalen. De deelvragen die beantwoord gaan worden in deze blog zijn:

  1. Wat is de beste campagne structuur voor een succesvolle campagne?
  2. Welke biedstrategie is het beste?

De vragen zullen beantwoord worden aan de hand van een interview met Sebastiaan Brouwers en ik zal mijn expertise vergelijken met zijn antwoorden en zal daar uit conclusies trekken.

Het begin voor een succesvolle campagne

Sebastiaan : “Eerst kijk je naar welke woorden relevant zijn. Stel dat een bedrijf al google ads heeft dan maak ik een uitdraai van de zoektermen van de afgelopen 30 dagen of jaar en kijk ik naar welk allemaal hebben geconverteerd tegen acceptabele conversies en ROAS. Die zoekwoorden zou ik in de campagne structuur zetten. Als een klant nog geen google ads heeft dan kun je kijken in search console welke zoekwoorden volume hebben. Je kan in de interne zoek optie in google analytics kijken waar mensen op hebben gezocht op je site. En hier baseer je dan je zoekwoorden op.”

Mijn kijk

De manier hoe Sebastiaan heeft uitgelegd is zeer logische en ik  ben het er ook mee eens. Ik zou zelf wel een iets andere aanpak hebben als een bedrijf nog geen google ads heeft. Ik zou beginnen met de zoekwoorden in tikken in google om zo te zien waar mensen allemaal op zoeken.  En vandaar uit zou ik de zoekwoordenplanner gebruiken om te achterhalen wat het zoekvolume op deze zoekwoorden is. In conclusie ben ik het wel een met Sebastian en klopt alles wat hij zegt alleen wanneer het aankomt op nieuwe google account verschillen we een beetje van mening.

Wat is de beste campagne structuur voor een succesvolle campagne?

Sebastiaan : “Je hebt zeg maar je account met campagnes en daaronder advertentie groepen en daaronder zoekwoorden met advertenties. Het belangrijkste zijn de adgroups dus ik zou mijn adgroups strak onder 1 thema zetten soms gebuik je dan wel 1 zoekwoord per adgroup. Hoe je je campagne structuur opbouwt is een kwestie van smaak of je nou alle adgoups onder 1 campagne hebt staan of onder meerdere dit heeft geen effect op de uitkomsten. Persoonlijk zet  ik mijn campagnes en adgroups wel onder hetzelfde thema dit is overzichtelijker voor mij.”

 

van Bloppoel, T zei : “We beginnen altijd met het indelen van de campagnes, vaak op een breed thema niveau. Per campagne kun je onder andere een dagbudget toewijzen. Door deze een eigen campagne en budget te geven vermijd je het risico dat minder populaire zoekwoorden niet worden vertoond. Iedere campagne bestaat uit advertentiegroepen die een subthema bevatten van een campagne. In principe is er geen limiet in de hoeveelheid advertentiegroepen die je aan een campagne kunt koppelen zolang ze maar relevant zijn. Iedere advertentiegroep bevat zoekwoorden. De zoekwoorden die je aan de advertentiegroep koppelt bepalen wanneer je advertenties worden vertoond. Denk hier dus goed over na en zorg dat ze relevant zijn (2018, 15 februari).”

Mijn kijk

Beide heren in hun citaat geven aan wat het belang is van de structuur en vooral van de advertentie groepen. Sebastiaan vindt meerdere campagnes net een noodzaak maar van Bloppoel vind dat wel. Hij geeft het argument dat je dan de verschillende campagnes verschillende dag budgetten kan geven dit argument klopt niet helemaal want je kan ook verschillende advertentie groepen een ander dagbudget  geven. In conclusie zij de twee mannen het met elkaar eens alleen zegt Sebastiaan dat het niet perse nodig is om meerdere campagnes te hebben.

Welke biedstrategie is het beste?

Sebastiaan: “Door de jaren heen zijn die automatische biedstrategieën best goed geworden eerder waren ze niet zo best. Stel dat je zegt voor het doel cpa je kan 20 euro uitgeven  voor een conversie dat was het zo dat er bijvoorbeeld 80 euro werd uitgegeven en dan sloeg het nergens op. Wat ik zou doen als je start is handmatige cpc na dat je een aantal standaard conversies haalt zou ik overgaan tot een automatische biedstrategie. Het is aan te raden om in gesprek te gaan met je klant of baas en te vragen welke kpi ze er aan willen hangen. Wanneer het marge op producten het zelfde is kun je de strategie cpa gebruiken en als er veel verschil tussen zit dan is het beter om ROAS te gebruiken. Samenvatting starten met een handmatige strategie en dan overschakelen naar een automatische strategie.”

Mijn kijk

Wat betreft de biedstrategie heb ik een andere kijk dan Sebastiaan. Ik hou graag alles handmatige omdat ik daar zelf controle over heb. Google weet natuurlijk goed wat ze doen en dat geeft Sebastiaan ook aan. hij stelt ook dat het voorgaande jaren niet handige was om google te laten bieden voor je, maar het wordt nu wel steeds beter zegt hij. Ik zelf vind het prettige als ik kan bepalen hoeveel ik uitgeef en aan welke zoekwoorden ik dat doe.

Conclusie

Uit het interview heb ik veel nuttige informatie weten te verschaffen. Sebastiaan is echt een meester in zijn vak, maar SEA blijft een marketingonderdeel waar mensen verschillen in hun aanpak. Het belangrijkste dat Sebastiaan over SEA kon zeggen was dat je consistent moet analyseren en optimaliseren. Voor de volgende blog zal ik de macro factoren behadelen en zullen we hier dieper op in gaan. Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Mohamed boyiri

 

Bronnenlijst

van Bloppoel, T. (2018, 15 februari). Het belang van een goede AdWords campagnestructuur. Geraadpleegd op 23 september 2020, van https://www.emerce.nl/best-practice/een-goede-adwords-campagnestructuur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *